From Phuket to Galle. Via Maladives to Suakin.


« All »

From our on board reporter Renske. In English underneath

De Indische Oceaan is lief voor ons geweest. Vijf volle dagen heeft de Noord-Oostenwind onze zeilen vol gehouden op de koers richting Sri Lanka, en hoewel we ‘s avonds weer overgingen op enkel grootzeil en Genoa, huppelde Gijs ‘sochtends alweer vol enthousiasme en met een vleugje competitiedrang over dek om de Genoa plaats te laten maken voor de Genaker met haar stagzeiltje. Dit dagelijkse ritueel hield de afstand tussen ons en Cannonball minimaal en zorgde er zelfs voor dat wij allemaal na enige tijd wisten waar elk lijntje voor dient. Best handig.

We hadden nog een paar uur daglicht toen we de heuvels van Sri Lanka voor ons aan de nevelige horizon zagen verschijnen, zodat we ook Cannonball in volle glorie konden zien naderen. Die had haar koers iets noordelijker gehouden en kwam nu langs de oostkust van het eiland naar beneden steken. De wind leek zich hier te laten leiden door het land en vouwde zich netjes om de kustlijn heen, waardoor we het briesje dat overbleef van achter kregen. Cannonball was net op tijd klaar met het strijken van alle zeilen om ronkend op de motor onze activiteiten aan dek te aanschouwen terwijl wij de spinakerboom eerst naar stuurboord en toen na overstag gegaan te zijn toch naar bakboord installeerden om met de zeilen in melkmeisje met een rustig vaartje voor de wind langs de zuidkust van Sri Lanka te zeilen, op weg naar Galle.

Met de zeilen in deze stand hielden we het nog even vol, lang genoeg om te genieten van ons eigen schouwspel met een zeil naar elke kant, maar toen moesten ook wij eraan geloven en lieten wij ons -na het verhelpen van een kleine storing- door de motor voortstuwen. Onder een inmiddels stralende sterrenhemel en met een uitkijk op de punt manouvreerden wij tussen de vissersbootjes door en rond 23.00 hadden we in de baai van de ronkende stad ons anker uit en een biertje in onze hand.

Overweldigd door de geuren van uitlaatgassen, kruidige curry’s en verse vis en een kakafonie van tuk-tuk’s, scooters en bussen die locals en toeristen in een eindeloos geheen-en-weer van hot naar her vervoerden liepen we de volgende dag langs de overvolle wegen richting het Hollandse erfgoed: het ford in de oude stad ademt naast de toeristische opsmuk ook nog de koloniale invloeden van zowel Holland als Engeland en Portugal.

We hebben een paar dagen heerlijk de toerist uitgehangen: meegehobbelt in een eindeloos voortdenderende trein landinwaarts, heerlijke curry’s geheel in stijl met rechterhand verorberd en ons in slingerende tuk-tuk van olifant naar botanische tuin naar terrasje laten vervoeren. Na een paar dagen waren we er echter wel weer klaar mee: twee dagen van inkopen volgden, en toen zo snel mogelijk inpakken en wegwezen! Het onderdeel waar we eigenlijk op wachtten had echter aan al die dagen niet genoeg om door de bureaucratische douanemolen heen te komen, dus zetten we zonder onderdeel en met anderhalve dag vertraging de achtervolging op Cannonball in.

In de eerste twee prachtige dagen onder vol grootzeil en Genoa hield de wind het ‘s nachts weer voor gezien waardoor we toch de motor weer moesten laten draaien. Dus besloten we toch Cannonball te volgen in hun tussenstop op de Maladiven. Om te tanken natuurlijk. Het uitzicht op de meest oogverblindend witte stranden en het snorkelen tussen de dolfijnen in de diep turquoise zee is enkel mooi meegenomen.

Nu is het weer even wachten tot de plaatselijke mallemolen onze paspoorten weer uitspuugt zodat we toch echt koers zetten naar de volgende stop in Suakin, Sudan, 2500 mijl verderop.

English
The Indian Ocean has been good to us. The wind was favourable. Lovely Tradewinds brought us from Phuket to Sri Lanka. Sailing with a full sail gear of genaker and mainsail. Kings’ Legend flew with the waves to Galle. We did beat the Cannonball, due to splendid tactical decision making and by daring greatly 🙂

Around midnight, under a million stars avoiding numerous small fishing boats without light, we arrived in Galle. It was a trip to never forget.

After a few days of exotic smells, curry foods and wonderful scenery we felt it was time to move on again. This time the weather Gods failed us. The little wind we had at the start disappeared completely after a few days. We had to make a stop at the most northern island of the Maldives for fuel. A short stop that extended to two nights due to an endless charade of customs, stamps, passes, permits and money changing hands. Maldives are beautiful but a longer journey awaits us. We still have 2500 miles to go to Suakin in Sudan.

A not-so-easy-passage, not because of the weather but more because of the surrounding hostile countries. We are a little anxious but the team spirit is good and Kings Legend is in perfect shape.

Blog updates


Subscribe to blog updates: